Pisanje scenarijev

Povezovalna besedila in (avtorski) scenariji vedno sledijo konceptu in željam naročnikov. Če je priložnost, pa besedila vsakič nadgradim z umetnostnimi besedili in avtorsko interpretacijo.

Povezovalna besedila pišem v slovenskem, hrvaškem, srbskem in angleškem jeziku

Primer scenarija:

ŽENSKA LETA 2018, 7.1. 2019

SNG Opera

Scenosled s povezovalnimi besedili:

Publika se posede, zatemnitev prostora publike

 1. Carmen – off1:

»Drage dame in gospodje, dobrodošli na prireditvi Ženska leta 2018.  V dvorano SNG Opera in balet je vstopil predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor.«

 1. Carmen – off2:

In sedaj pozdravimo še letošnje nominiranke za Žensko leta – navdihujočih devet: Alenka Artnik, dr. Sonja Bezjak, Špela Čadež, Anuška Delić, Marjana Kamnik, Polona Lah, dr. Anica Mikuš Kos, Nuša Rustja in Mateja Stare.

Sledi zatemnitev in prehod v plesno točko, brez napovedi.

 1. Uvodna plesna točka
 1. Carmen: uvodni nagovor, pozdrav in napoved slavnostnega govorca

Vsaj dva svetova sta. Ženski in moški. Življenje ju spaja v Eno … Snubijo ju skupne poti mladosti in drznosti, zrelosti in modrosti … Od ene k drugi vodijo srebrne niti navdiha in silnice upanja, da je iz mladosti v zrelost mogoče stopati kot s tal med oblake in objeti iluzijo … Tako zelo, da ta postane dobra resničnost. Zate. Zame. Za nas vse.

V plesni sinergiji ženske in moške mladosti so nas v zgodbo današnjega večera – v magijo uresničene ženske moči in miline, ki zasije prav v odnosu do drugega … povabili plesalci in plesalke v koreografiji Aljoše Möderndorferja, ob ritmih tolkalistov pod vodstvom Petre Vidmar, članice Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Popeljala nas je, ta mlada ustvarjalna sila, v zgodbo navdihujočih življenj, ki jo je v letu 2018 zapisalo navdihujočih devet … Dame in gospodje, dober večer na prireditvi Ženska leta 2018, v večeru, ko se poklanjamo devetim nominirankam za naziv Žensko leta 2018 po izboru bralk in bralcev revije Zarja.

Zdi se, da njihova življenja vodijo sile, ki se ob iluziji namuznejo in jo naredijo za resnično. Te ženske živijo polno, občuteno in premikajo meje – zase in za druge. Najsi bo to v globini morja, ali na drugi strani sveta z zdravnikih brez meja;  v reševanju reke in povezovanju ljudi na bregovih državnih meja; ali z močjo novinarske besede, ki zasluži Pulitzerja; ali pa v domu starostnikov, kjer  je beseda ‘dom’ doma; in tam, kjer med starostniki odmeva otroški smeh; pa tudi tam – na vojnih območjih, kjer otroški smeh zamira in ga gospa, pri več kot osemdesetih, obuja vsakič znova; in nenazadnje v hiši, ki je zrasla v vztrajnosti in ljubezni do sočloveka.

Skoraj nevidno, le zato ker čutijo, da je tako prav – premagujejo sebe in presegajo meje v času dneva, v globini misli in v pogumu dejanj. Te ženske navdihujejo in povezujejo. In v tem večeru so stkale tudi naše poti.

Med nami toplo pozdravljam predsednika RS, gospoda Boruta Pahorja … in vse vas, spoštovane in spoštovani, ki ste si danes vzeli čas za dobre ljudi, ki počno pomembne stvari.

Z nami pa je v tem večeru tudi moški, ki je glasbi vtisnil poezijo in poeziji poklonil glasbo. Umetnik, ki nas je spomnil, da bolj si star, bolj si nor, boljše je. Dame in gospodje, slavnostni govornik v večeru navdihujočih devet je gospod Zoran Predin.

Na ekranu je telop, ki se v pravem trenutku prelije v grafiko – telop z imenom govornika… 

 1. Nagovor slavnostnega govornika
 1. Carmen: zahvala govorniku in napoved glasbene točke

 

Hvala, gospod …

 

Čas sem jaz.

Čas je moj glas.

Čas je moj obraz.

 

Potujemo od poljubov

čez prvo gubo

v čudežno izgubo …

 

Zapiše v devetih vratih izjemnega epa Vrata nepovrata, veliki Prešernov nagrajenec leta 2018, Boris A. novak.

Ob prvi gubi se zazdi, da je čas začel hiteti; da je le mladost ta, ki ne hiti  … Da se prav v kali mladosti zrcali seme, ki bo nekoč zraslo v navdih za premikanje meja. Kot plesalec, ki ne bo nikoli zares star, ker je nekoč plesal; kot ženska moč, ki ne bo nikoli uvela, ker je nekoč zaživela.

Na poti od prvih poljubov do čudežne izgube, pa so upanje, hrepenenja, so zablode in usode … In včasih je potreben le en ples, le en valček mlade umetnosti, da se vrnemo na pot čudeža, ki diši po mladosti in njej lastni svetlobi upanja.

Prav k valčku nas s skladbo Dunaj, z lani rojenega albuma z naslovom Stroj za sušenje solz, vabijo glasbeniki uličnega swing benda, ki bo zdaj glasbeno pobarval naš oder. Dame in gospodje, z nami so Počeni škafi in Dunaj! 

 1. Dvig platna ter glasbeni nastop – Počeni škafi.

V aplavzu se projekcijsko platno spusti (na njem je logo – telop dogodka), znova nastopi voditeljica, ki med spuščanjem platna pride v prednji del, odpove nastopajoče in napove predstavitev prve skupine nominirank.

 1. Carmen: napoved predstavitve prve skupine nominirank

Kako nedoumljivo lep občutek,

ko veš,  da stvarnik si in stvarstvo hkrati,

da ti je dano v večnost se prižgati,

četudi manj kot za en sam trenutek.

Trenutek večnosti!

… takole je o magiji trenutka zapisal velik moški in pesnik, ki je razumel življenje, ker je živel ljubezen. Ciril Zlobec.

Res je včasih dovolj le trenutek, trenutek drznosti, da v sebi najdeš moč za odločitev, ki spreminja življenja – tebi in drugim.  Te se neizbrisno vtisnejo v vse nas. Tako kot so iz dobrih odločitev ustvarile dobre stvari naše današnje nominiranke. Čas je, da predstavimo prvih pet od devetih navdihujočih. Prosim!

Projekcija sledi tekstu. Najave posamezne nominiranke. Za vsako nominiranko smo pripravili kratek film z življenjsko zgodbo, ki je podprt z naratorjevim tekstom in glasbo. Zaključi se s telopom njene slike in pripisom: Nominacija za žensko leta ter grafiko dogodka.

Voditeljica ponovi ime in obrne pozornost publike na nominiranko – reflektor osvetli ložo v kateri nominiranka sedi. Vsaki nominiranki hostesa/hostesnik preda plaketo in šopek, nominiranka vstane in se pokloni, sede in sledi naslednja predstavitev…. Skupno pet nominirank v skupini. Vsakič enak protokol.

 1. Carmen: ponovim posamezno imen ob koncu vsakega filma in pokažem na ložo z nominirankami: 
 • Alenka Artnik,
 • Sonja Bezjak,
 • Špela Čadež,
 • Anuška Delić,
 • Marjana Kamnik
 1. Carmen: napoved naslednje glasbene točke: Teo Collori & Momento cigano

Lepota življenja ni le v prepletanju drugačnega, svetloba se rojeva tudi v prepletu minulega in sedanjega. Glasbeniki, ki bodo z nami soustvarjali zgodbo tega večera, združujejo tukajšnjost z nekdanjim, svežino z minljivim. Teo Collori in Momento cigano so v skupnem glasbenem projektu združili nove zgodbe in svežo avtorsko glasbo s časom, ki nas popelje v obdobje salonov, čarlstona in lakastih čevljev … Ko iz minulega in nekoč zraste imenitna sedanjost. Teo Colori in Momento cigano!

V aplavzu spust projekcije, prihod voditeljice, ki predstavi naslednjo skupino  štirih nominirank, kjer je protokol enak prejšnji predstavitvi

 1. Carmen: predstavitev naslednjih štirih nominirank 

Utrga se luč

zdrobi se kamen

skoz tvojo senco steče reka

in tuja sonca vžigajo svetlobo

nihče ne ve kako prišel si tja

toda kjer koli si

v kar koli so te vpeli

samo to veš

da moraš

Tomaž Šalamun je takole pisal še eni izjemnih – veliki Prešernovi nagrajenki Metki Krašovec.

Dame in gospodje, čas je, da spoznamo preostale štiri nominiranke za Žensko leto 2018, ki v srcu vedo, da morajo. Prosim!

 • Polona Lah,
 • Anica Mikuš Kos,
 • Nuša Rustja in
 • Mateja Stare. 
 1. Carmen: napoved tretje glasbene točke in skorajšnje razglasitve

Spoštovane, spoštovani, to je bilo devet navdihujočih, med katerimi ste bralci in bralke revije Zarja, na že 29. izboru po vrsti, izbrali eno – njo, ki bo postala Ženska leta 2018.

Do vrhunca tega večera in razglasitve imena Ženske leta 2018 pa nas popeljejo divji ritmi mlade ustvarjalnosti – tolkalcev Akademije za glasbo. Glas njihovih tolkal sega daleč, v misli in v telesa pa prinaša ritem življenja. Z energijo, entuziazmom in vztrajnostjo se mladi umetniki radi lotevajo tudi koncertov in nastopov na netipičnih tolkalih. In take jih spoznamo danes.  Z nami so Anže Počkar, Martin Pinter, …….  pod vodstvom pedagoginje in članice Simfoničnega orkestra RTV Slovenija Petre Vidmar.

 1. Glasbeni nastop – dvig pojekcije in nastop – Tolkalisti pod vodstvom Petre Vidmar 

Platno se spusti ( na njem telop), pripravimo mizo za kipec ter šopek……..Med nagovorom voditeljice hostesa in hostesnik prineseta kipec ter šopek……..

 1. Carmen: napoved razglasitve

Hvala, umetnikom!

Dame in gospodje, prišli smo do vrhunca nocojšnje zgodbe izjemnih in navdihujočih devet po izboru revije Zarja. Kdo je Ženska leta 2018?

Na oder vabim glavno in odgovorno urednico revije Zarja, gospo Melito Berzelak!

 1. Melitin nagovor občinstvu in razglasitev

V zaključku nagovora osvetlimo vse lože z nominirankami (20-30% luč), Melita razglasi nagrajenko, sočasno se na 100% osvetli ložo zmagovalke (top osvetli ložo), ta vstane, se prikloni,…..  (na projekciji telop – logo Ženska leta, z njenim imenom in sliko)

Prihod hostesnika v ložo s šopkom, ji čestita, preda šopek in jo povabi, da pod njegovim vodstvom odide na oder.…..nagrajenka z njim odide na oder.

Med prihodom zmagovalke, voditeljica na kratko povzame ‘zgodbo’ izbranke – hostesnik poda kipec Meliti, ki ga preda nagrajenki ob zaključku obrazložitve……

 1. Carmen: kratka obnova izbrankine zgodbe
 1. Carmen: povabilo Poahorju, da pride na oder 

Gospa …. Ženska leta 2018, iskrene čestitke!

Na oder vabim spoštovanega predsednika Republike Slovenije, gospoda Boruta Pahorja …

Na odru pa se nam bodo pridružilo tudi vseh preostalih 8 izjemnic, nominirank za Žensko leto 2018.

Pahor čestita, fotografiranje …

 1. Carmen: povabilo Ženski leta k nagovoru 

Spoštovana gospa … Ženska leta 2018, oder je vaš. Prosim vas za besedo.

 1. Carmen: zaključek, pokrovitelji in povabilo na pogostitev:

K uresničitvi dogodka Ženska leta so pomagali tudi:

Tako na oder vabim predsednika uprave Deželne banke Slovenije, gospoda Marka Rozmana.

Rozman preda darila

Drage dame, dragi gospodje, hvala, da ste prvi ponedeljkov večer svežega leta preživeli z zgodbami ženk, ki navdihujejo! Naj vas te zgodbe pospremijo – najprej v zaodrje ljubljanske Opere k druženju – potem pa tudi v srčno, drzno in zares Vaše leto 2019!

Hvala in srečno!

Na odru se spusti platno z vizualijo Ženska leta, ki je ozadje za fotografiranje med pogostitvijo…