ZA HRABRE SO ŠE TIGRI OVCE

NOV Cikel PRIPOVEDNO  ̶ POGOVORNIH DOŽIVETIJ

Pripoveduje in povezuje: CARMEN L. OVEN

Genij Leva Nikolajeviča Tolstoja je daleč presegal mojstrstvo jezika in fabule. V misli, besedi in dejanjih je ta samosvoji mož presegal tudi svoj čas. Bil je posebnež, ki je preizpraševal svoj čas in (do)živel spoznanja, ki bi jim morali slediti tudi danes. Še posebej danes!

Tako Tolstojevo misel prinašamo v naš čas! Z zgodbo, Tolstojevo zgodbo.

zgibankafoto

Večer pripovedno-pogovornih doživetij začenjamo z resnično pripovedjo iz Tolstojevega življenja. Ta nas bo neposredno povabila v vsebinsko polje pogovora, ki sledi. Pogovorno doživetje bo srečišče teoretskega in praktičnega z vsebinskega področja, skozi katerega bomo pluli na posameznem večeru. Na krovu žlahtne besede se bodo srečevali misleci, teoretiki in praktiki. Doživetje bo s pripovedovanjem in povezovanjem usmerjala Carmen L. Oven.


 

  1. dogodek iz cikla:

Naslov: Alternativni načini razumevanja narave

Človek, ljubila te bom, ko boš, ti človek, ljubil sebe. Saj le tako boš, ti človek, ljubil tudi mene …  Morda je Lev Nikolajevič Tolstoj slišal ta šepet narave, ki ga je klicala in doklicala, da se je obrnil k zemlji. Slišal jo je, ker jo je resnično poslušal. Navznoter in navzven. Tudi nekateri med nami poslušajo naravo –  tako pozorno, da jo tudi slišijo. S tem prepoznavajo vodila, kako soživeti z naravo, da bi jo doživeli v njeni polni in neponižujoči prepletenosti z vitalnim delom njenega bitja – s človekom. Torej – s samim sabo. Kako nesebično odpirati oči, srce in um, da bi razumeli naravo in od nje – v njej lastnem ritmu – tudi največ imeli?

zgibankafoto2

Gosta: Sanja Lončar in Ira Zorko

Sanja Lončar. Ko je pred dvajsetimi leti redno službo v Vojvodini zamenjala za pot svobodne raziskovalke v Sloveniji, si ni predstavljala, da bo vodja izjemno uspešnega Projekta Skupaj za zdravje človeka in narave in urednica revije, ki jo bere 150.000 ljudi. Prisluhnila je naravi navznoter, da lahko zdaj svobodno prisluškuje naravi navzven in nam posreduje bistvena sporočila, kako ne le preživeti pač pa tudi (do)živeti.

Ira Zorko. Arhitekt, predavatelj in pridelovalec po principu permakulture, je kot snovalec alternativnega v mestih in takrat eden od treh v ekipi, vstopil v nekdanje politične zapore in vanje, eden od treh ključnih snovalcev, zapisal novo zgodbo. Zgodbo naduspešnega hostla Celica. Moral je razumeti naravo preteklosti, da je lahko ustvaril resničnost sedanjosti. Kot snovalec zelenega v mestih pa glasno opozarja na to, da ne obstaja prostor, kjer bi razumljena narava lahko škodovala.

Datum: 25. 1. ob 19.00

Kje: Klub CD

 

 

 

 

 

Posted in Nerazvrščeno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja